Menu
Toon filters

Ringmaat bepalen

De ringmaat van jou vinger kan op meerdere manieren worden bepaald. Het aangeven van de maat echter ook. Vroeger gebruikten wij in Nederland altijd doorsnee maten, met andere woorden de diameter van de ring is de correcte maat. De juwelier gebruikte ringenbossen om jou maat op te nemen.

De nauwkeurigheid was altijd op een halve maat. Dus je had maat 16 of 16,5, je had maat 17,5 of 18. Er was echter behoefte aan grotere nauwkeurigheid. Daarom gebruiken we tegenwoordig ook vaak de “Duitse” maatvoering. Dit zijn (binnen) omtrekmaten. Het voordeel hier van is dat we ook op kwart maten kunnen meten en dus een beter passend product aan kunnen bieden.

Nu heb jij maat 54, 55 of misschien wel 56 of 57. Je kunt de omtrek makkelijk uitrekenen door jou maat te vermenigvuldigen met Pi (3.14159)

Hieronder volgt de maattabel voor ringen:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ringmaat berekenen

Een ring zit pas fijn als de maat goed is. De maat van je vinger bepalen kan op verschillende manieren. Hieronder volgt een opsomming van de mogelijkheden.

Optie1:
Jij hebt vast een ring in je bezit die lekker zit. Met deze ring als voorbeeld kun je heel gemakkelijk je maat bepalen. Leg deze ring op een liniaal of bijvoorbeeld een geodriehoek en lees het aantal millimeters af van de doorsnede. Dit is dan jou maat!

De doorsnee kan je eventueel ook heel makkelijk aflezen met een schuifmaat. Meet met de schuifmaat de binnen kant van jou ring en je kunt je maat aflezen op de schaalverdeling.

 

Optie 2:
Ben je geïnteresseerd in een ring, maar weet je niet zeker welke maat je moet hebben? Neem dan contact met ons op en vraag voor 5 euro de ringmaat checker aan. Deze 5 euro krijg je na het bestellen van de ring teruggestort op je rekening. De ringmaat checker toont eenvoudig en snel de omtrek in mm van jouw vinger. Voor het bapalen van de doorsnee maat kun je vervolgens de matentabel gebruiken. Op de onderstaande foto zie je de ringmaat checker.

BELANGRIJK:
Warmte heeft ook een grote invloed op jou maat. Tijdens een hete zomerdag of koude winterdag  zal je dikkere dan wel dunnere vingers hebben dan bij normale temperaturen. Dit kan zomaar een halve tot en hele maat verschillen. Wij van Ajuweliers adviseren jou dan ook om bij een normale kamertemperatuur jou maat te bepalen.

Zoals je wellicht in het bestelproces al ontdekt hebt kun je sommige ringen alleen in omtrekmaten bestellen en andere weer alleen in doorsnee maten. Hierboven staat beschreven hoe je je maat het beste uit kunt bepalen. Mocht je niet exact op het juiste getal uitkomen (dus tussen twee maten in) rond het dan af naar boven. Bijvoorbeeld omtrek 53,4 wordt dan dus maat 54.

Is een ring niet in de juiste maat verkrijgbaar. Neem dan contact met ons op. Via het eigen artelier van Ajuweliers kunnen wij ook maatwerk leveren.